Med fødderne begravet i det hvide sand sidder jeg og nyder den maleriske udsigt over havet. Jeg betragter de farvede pletter, der svæver ude over horisonten, det er kitesurferne, der kommer hertil i massevis. Spanske Fuerteventura er de fire elementers ø: den svalende havbrise, kaktusserne, det unikke lavalandskab og det azurblå hav. Måske kan jeg i denne ferie på Fuerteventura selv lære at surfe? Eller skal jeg følge den kanariske livsstil og bare blive her i solen og slappe af? Jeg ved én ting med sikkerhed: Der er ikke nogen af de andre kanariske øer, der kan sammenlignes med denne unikke ø.
Fuerteventura er efter Tenerife den næststørste af de Kanariske øer, der hører til Spanien. Jeg kunne faktisk godt tænke mig at hoppe fra den ene ø til den anden engang. Fuerteventura er ligesom øen Gran Canaria af vulkansk oprindelse og i kombination med det varme, tørre klima har dette resulteret i et unikt landskab med høje bjerge, forvredne slugter og udstrakte sandområder. Somme tider føles det som om man er helt alene i verden!
De imponerende udsigter nydes bedst fra et af de mange udsigtspunkter, som fx Mirador de Morro Velosa bag glas, eller på en god, lang vandretur. Det smukkeste vandretur er på det højeste bjerg, Pico de la Zarza. Det kan også anbefales at tage på farten ved nattetide, for det vilde landskab under den klare stjernehimmel er vildt betagende! Langs kysten er der mange autentiske fiskerlejer, hvor jeg elsker at gå på opdagelse. Min favorit er El Cotillo på den nordvestlige del af øen, hvor man bliver budt velkommen af det karakteristiske, røde fyrtårn.
Det er sikkert ikke særlig svært at gætte, hvad der er mest populært at sætte tænderne, når man holder ferie på Fuerteventura. Fisk naturligvis! I hver landsby lokker skønne dufte dig til den lokale fiskerestaurant. Lad dig udfordre og bestil ikke kun de velkendte retter, men bestil dagens fangst. Fisken serveres ofte fra grillen med masser af hvidløg og krydderurter. Det spanske køkken anvender ofte friske, lokale produkter som kartofler og tomater. Ejerne af min spanske villa oplyste mig endvidere også om, at øboerne er vilde med stærkt krydrede smagssensationer! Hvert måltid begynder med brød og masser af Mojo, en pikant sauce. Hver restaurant har sin egen opskrift, den ene Mojo Rojo er mere spicy end den anden.
Smag i ferien også på den lokale gedeost. Fuerteventura har færre indbyggere end geder, der nyder livet i det naturlige klippeterræn. Gederne er grundlaget for produktionen af Queso Majorero, en kompakt, mælkeagtig ost, som man ofte genfinder i mange lokale retter eller spiser til et glas vin. Ligesom spanierne på fastlandet tilbringer de lokale på ‘Fuerte’ gerne meget af tiden omkring middagsbordet. Følg deres eksempel og tag for dig af lækkerierne!
Det er næsten for godt til at være sandt: Det er faktisk altid godt vejr på Fuerteventura! Øen har de fleste solskinstimer i hele Europa, ca. 3000. Temperaturene når om sommeren ofte op over de 25 grader, men havbrisen gør, at solferien altid føles dejlig behagelig. Også i oktober og november sniger temperaturen sig op over de 20 grader. Det gør Fuerteventura til det perfekte overvintringssted. Det kan dog anbefales at tage en ekstra trøje med, for aftentimerne kan godt være lidt kølige.
Kyststrækningen har kilometerlange strande. Sandet er hvidt eller gyldent, vandet er krystalklart. Strandferier er særligt populære blandt surfere. Der er mange steder, hvor man kan lære at wind-, bølge-, eller kitesurfe. Er du ikke selv til den slags vandsport, er det også sjovt bare at kigge på de mange surfere og drageflyvere. Du kan beundre hundredevis af slagsen i aktion under den farverige kitefestival i november.