Umbrien er Italiens grønne hjerte. Jeg kalder ofte regionen for Toscanas lillesøster, fordi de små byer omgivet af grønne bjergskråninger er mindst lige så maleriske som i Toscana. Naturen er dog mere frodig og uspoleret, men mærkeligt nok er Umbrien meget mindre kendt blandt turisterne. Det har jeg absolut ikke noget imod. Det giver mig mulighed for at nyde de historiske skatte fra fortiden i fred og ro.
De gamle byer på Umbriens bakkeskråninger har noget eventyrligt over sig. Når jeg slentrer rundt i Alessis stejle gader og kigger inden for i il Duomo, fører mine tanker mig tilbage til forgangne tider. Man kan skue langt ud over omgivelserne fra byens bakkeskråninger, fra Spoleto-dalen til Perugias silhuet. Når jeg efter en lang travetur har lyst til en afsvalende dukkert, tager jeg til Lago Trasimeno. Her finder jeg et roligt sted med udsigt over de omkringliggende bakker og filosoferer over legenden om denne sø.
I Umbrien nyder jeg forskellige retter med lækre ingredienser som fx skinke, vildsvin og ost. Et måltid begynder ofte med forskelligt belagte corstini og skinke eller salami. Der står også ofte bønner og vildsvin på menukortet. Smag endelig de kendte trøfler, når du gæster Umbrien – de bliver anvendt i diverse lokale lækkerier. Fx i en sauce til tynd båndpasta eller på crostini.
Umbrien har mange solskinstimer om sommeren, og der falder kun lidt nedbør. Vintrene kan være kolde med masser af nedbør. Om sommeren ligger gennemsnitstemperaturen på omkring 25 grader, og om vinteren omkring 8 grader.